Perquè les crítiques ens
afecten molt més que els compliments? 

Com sabem, les nostres reaccions emocionals, també depenen de l’acció de les nostres hormones. Quan realitzem activitats agradables i que ens generen benestar, el nostre cos segrega oxitocina. Però que passa amb les crítiques? Quan rebem crítiques d’algú, el nostre cos rep aquestes crítiques com un atac a la nostra persona, a la nostra vàlua. Davant d’aquest atac, s’activa el nostre sistema de supervivència, no és res més que l’estrès. El cos segrega cortisol, que és l’hormona que en quantitats adequades, ens ajuda a reaccionar (com per exemple, rebutjar la crítica i enfadar-nos), però quan es troba en quantitats desorbitades, ajuda al fet que aparegui la temuda ansietat.

S’ha comprovat, científicament, que el nostre cos, segrega més 10% de cortisol que d’oxitocina! Per això, quan ens critiquen, aquestes crítiques molesten tant! Per tant, focalitzem l’atenció en aprendre a tolerar les critiques i sobretot, buscar alternatives més plaents!

Podeu trobar més informació interessant sobre el cervell al llibre “El cerebro idiota” de Dean Barnett!

I si necessiteu ajuda profesional per controlar les vostres reaccions emocionals, CEP posa a disposició els seus serveis.

Article escrit per:

PsicòlOga

Sònia Valentí Muñoz