PENSAMENTS TÒXICS

QUÈ SÓN?

Els pensaments tòxics solen ser aquells pensaments que ens generen emocions desagradables i que apareixen a la nostra ment d’una manera automàtica. Alguns exemples d’aquests són:

“sóc un/a fracassat/da”

“és culpa seva”

“no sóc suficientment bo/na”

“pensaran que sóc tonto/a” etc.

PER QUÈ ELS TENIM?

L’arrel d’aquests pensaments tòxics, que sense dubte, no són gratuïts en el nostre estat anímic, són, com va descobrir l’Albert Elies, les idees irracionals. L’autor va anomenar 11 idees irracionals, les podreu trobar fàcilment en la teoria TREC, però algunes d’elles són:

“Necessito l’amor i l’aprovació d’altres”

“Per ser valuós/a he d’aconseguir coses que em proposo”

“És horrible que les coses no surtin com jo vull”

“Cada problema té una solució encertada, i és catastròfic no trobar-la”

“Totes les persones han d’actuar de forma agradable i justa amb mi”

“Les condicions de la vida han de ser bones i fàcils per poder aconseguir el que volem”

QUÈ HI PODEM FER?

Com es pot observar, tenir aquestes creences, sense dubte ens portarà a la decepció, ràbia, tristesa i altres emocions molt incòmodes i desagradables. Si la persona creu que els altres l’han de tractar amablement i justament, si constantment busca l’aprovació en totes les persones, si espera que la vida sigui còmoda… és que les seves creences van en contra la naturalesa del món i, per tant, serà molt difícil que senti l’harmonia i el benestar.

En canvi, si acceptem que la vida no és còmoda, que hi haurà persones que ens tractaran d’una manera poc agradable o no ens acceptarà (i això no és problema nostre), que els fracassos constants formen part de les vides dels humans i que ja som valuoses pel simple fet de ser, sense condicions, els pensaments tòxics no tindran lloc per existir. Ja que, com va dir l’Albert Elies, “no són les coses que ens passen les que ens generen emocions desagradables sinó la manera en què les interpretem”.

I si necessites més ajuda, disposem de teràpies per adults per treballar els pensaments tòxics.

psicoleg palamos

Article escrit per:

PsicòlOga

Taisya Gomonova